De 10 beste manieren om een ​​(andere) Baan te krijgen

Wetende dat u waarschijnlijk een van de vele aanvragers bent, hoe wordt u dan ‘opgemerkt’? Er zijn een paar stappen die u kunt volgen om uw kans om te landen aanzienlijk te vergroten.

Mijn favoriete overzicht, Careerboost-stijl, hier zijn mijn top 10 manieren om een ​​Baan te krijgen:

10. Wees specifiek

Ontwikkel een lijst van specifieke doelbedrijven die u kunt identificeren met degenen waarmee u aan het netwerken bent. Als je bijvoorbeeld zegt: “Ik wil in de techniek werken”, reageren mijn hersenen daar niet echt op. Als u echter zegt: “Ik wil voor XYZ werken in een technische capaciteit, namelijk een team van hardware-engineers leiden”, dat helpt mij om a) te begrijpen wat u zoekt en b) te beginnen nadenken over wie ik misschien ken bij XYZ company.

9. Ken uw sterke punten

Als je weet wat je op tafel brengt en het duidelijk verwoorden, onderscheid je je meteen van de massa. Vaak zijn mensen niet duidelijk over wat ze kunnen doen om een ​​bedrijf specifiek te helpen. Inhurende  bedrijven willen weten wat u voor hen kunt doen … het helpt om die vraag goed te beantwoorden.

8. Onderzoek uw doel ondernemingen

Ken de bedrijven die u aanspreken en die bij u passen. Als u het bedrijf niet kent of als u daar niet echt wilt werken, wordt dit meestal tijdens een gesprek weergegeven. Als je enthousiast bent over het potentieel om voor het bedrijf te werken en je hebt duidelijk je onderzoek gedaan dat je heel aantrekkelijk en anders maakt dan de rest.

7. Ontwikkel een CV dat zich onderscheidt van de rest

Ik heb geweldige cv’s en verschrikkelijke cv’s gezien. Wat is een goed CV? Het is duidelijk dat het belangrijk is om te bepalen welke problemen u voor het bedrijf oplost en om de cv aan te passen op basis van de beschikbare baan.

6. Ontwikkel marketingmateriaal

Wat kunt u afgeven aan een nieuw contact dat u onderscheidt van de andere mensen met wie zij hebben gesproken? Professionele visitekaartjes zijn een must, maar hoe zit het met een biografie? Dit is geen vervanging voor een cv, maar is eerder een marketingstuk dat visueel het verhaal van je werkgeschiedenis vertelt. Eventueel op internet.

5. Wees niet bang om de rekruteringsmanager te bellen!

Wees assertief. Als je weet wie de manager is, bel hem / haar dan en vermeld kort dat je hebt gesolliciteerd voor de functie. Maak van de gelegenheid gebruik om hen hiervan op de hoogte te stellen en laat hen weten dat als ze tien minuten hebben besteed om je te ontmoeten, ze een geschikte kandidaat in je zullen vinden. Het ergste dat kan gebeuren, is dat je afgewezen wordt.

4. Vertrouw niet op vacatures

Niet dat je geen baan kunt vinden met behulp van een vacaturebord, maar statistieken tonen aan dat 90% van de banen nooit wordt gepost (en dat is de reden waarom # 2 is wat het is) en degenen die gepost zijn worden overspoeld met werkzoekenden die de traditionele, ineffectieve route nemen.

3. Creëer uw persoonlijk merk met behulp van sociale media

Ontwikkel je merk als een branche-expert met LinkedIn en, als je dapper bent, Twitter. Post professionele, relevante artikelen die relevant zijn voor het soort banen waarin u geïnteresseerd bent.

2. Netwerk

Ik kan dit niet sterk genoeg zeggen. De beste manier om de top van de cv-stapel te bereiken, is om te netwerken. Je doel is om iemand de cv naar de juiste persoon te laten sturen en te zeggen: “Ik denk dat we naar deze persoon moeten kijken.”

1. Follow-up

Netwerken en alle andere stappen zijn waardeloos zonder opvolging. Wees volhardend zonder onaangenaam te zijn. Vraag uw contactpersoon hoe hij / zij het leuk vindt om te communiceren en hoe vaak. Respecteer dat ze hun eigen prioriteiten hebben, maar geef niet op als ze niet onmiddellijk reageren.

Hoewel niets een Baan kan garanderen, zal het nemen van een proactieve, professionele aanpak je kansen zeker vergroten. Wat zijn enkele tips die ik misschien heb gemist? Ik hoor het graag!

Egbert van Weely 
Careerboost©
gratis aanmelden 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *